100 yıl önceki “tablet” bugünün tabletlerine hiç benzemiyordu
Tarihin derinliklerinden bulduğumuz bir fotoğraf, teknoloji algımızın ne kadar hızlı değiştiğini ve yeni teknolojik imkanların gerçek potansiyellerine ulaşmadan nasıl yok edildiğini gösteriyor.
Bilim ve Buluş Derginin Kasım 1924 sayısında yayınlanan yukarıdaki fotoğrafta, kulağına kulaklık takmış, sıra başında oturmuş “kitabını” açıp ders çalışan küçük bir kız çocuğu görülüyor. Ancak bu kitap alışık olduğumuz ders kitabı değil. İçinde “geleceğin eğitim teknolojisi” olan bir radyosu vardır.
Fotoğrafın altındaki yazıda, radyonun hakkıyla yaygınlaştığı ve sadece bilim adamlarının ve mühendislerin değil, hemen hemen herkesin teknolojinin geleceğine dair tahminlerde bulunduğu günlerden şu ifadeler yer alıyor: Deri ciltli bir kitaba benzeyen set, hantal alfabelerin ve okuma kitaplarının yerini alacak. Ev ödevleri minikler için eğlenceye dönüşecek.“
Fotoğraf ve altındaki sözler, teknolojinin gelecekte sunacağı olanaklara dair fikirlerimizin günümüzün kabulü ile sona erdiğini hatırlatan, yüzyıl öncesinden bir uyarı olarak görülebilir. Herhalde teknolojinin sunduğu imkanlar üzerinde iddialarda bulunurken daha ileri görüşlü olmamızda fayda var, ne dersiniz…
hayrat-ajans.xyz