Hubble Uzay Teleskobu, çarpışan galaksilerin resmini çekti ve Dünya’ya gönderdi
Hubble Uzay Teleskobu, James Webb Uzay Teleskobu’nun göreve başlamasına rağmen evrenin dramatik resimlerini sunmaya devam ediyor. NASA ve ESA, yaklaşık 670 milyon ışık yılı uzaklıkta garip bir galaksi çarpışması olan Arp-Madore 417-391‘in Hubble Uzay Teleskobu tarafından çekilmiş imajını yayınladı. İki galaksinin kütle çekimi çabası, ortaya garip bir halka biçimi çıkarmış. Bu formun içinde galaksi merkezleri birbirine yakın duruyor ve yıldız püskürmeleri etraflarında bir daire oluşturuyor.
Teleskop, birleşmeyi garip galaksilerin ve hatta karanlık hususun saptanmasına yardımcı olan ve uzun müddettir hizmet veren Gelişmiş Araştırma Kamerasını kullanarak tespit etti.
Araştırmacılar bu tespitten sonra daha detaylı manzaralar almak ve daha fazla bilgi edinmek için, James Web Uzay Teleskobu’nu bu noktaya çevirecek.
Hubble Uzay Teleskobu yavaş yavaş kullanılabilir ömrünün sonuna yanlışsız geldiğinden ötürü, bu cins imgeleri artık çok sık göremeyeceğiz. Son birkaç yılda birçok sistem yanlışı yaşandı ve rastgele bir değişiklik olmazsa, teleskobun 2030 yılında Dünya’ya geri düşeceği düşünülüyor. Bu son galaksi çarpışması imgesi, Hubble Uzay Teleskobunun son süper yapıtlarından biri olabilir.