Haber

Düzce deprem raporu: AFAD’ın yardıma ihtiyacı var

İçişleri Bakanlığı’na bağlı Afet ve Acil Durum İdaresi Başkanlığı (AFAD), Düzce depremiyle ilgili etki analizi raporu hazırladı. Düzce’nin Gölyaka ilçesinde 23 Kasım 2022’de meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremde can kaybı yaşanmadı, 96 kişi yaralandı.

Cumhuriyet gazetesinden Sena Tufan’ın haberine göre; İşçinin idaresi ve sevkinden işin yanlışlığına kadar pek çok noktaya dikkat çekilen raporda eksiklikler tek tek sıralandı. Çok sayıda çalışanın iki gün sonra bölgeye ulaşabildiği bildirildi.

Raporun öne çıkan başlıkları şöyle:

– Deprem sonrası AFAD Başkanlığımız tarafından afet bölgesine gidecek öncelikli iller “Ek Afet Müdahale Grupları”na göre belli olmasına rağmen atamalar buna göre yapılmadı.

– İlde görevli çalışanın takibini ve koordinasyonunu sağlayacak bir birim olmadığı için bazı görevlerde mükerrerlik ortaya çıkmış, bazılarında ise sorumlu belirlenememiştir.

– Hem AFAD gönüllülerini hem de çalışanları denetleyecek bir uyum birimi kurulmamıştır.

– Çadırlara kabul için rastgele bir standart olmadığı için geri kalanların listesi ancak birkaç gün sonra hazırlandı.

– Muhtarlara çadır teslimi yapıldığı için bireysel takip sağlanamadı.

– Çadırlarda kalan kişi sayısı belli olmadığı için çok fazla mama çıkarıldığı veya yeterli mama bulunmadığı durumlar oldu.

– Uyum meclisi toplantılarının valilikte yapılıyor olması İl AFAD Merkezinin etkinliğini azaltmış, kurumlar AFAD merkezinden tebligat alma ve bilgi girme süreçlerini tek bir temsilci ile takip etmiştir.

– İl AFAD Merkezi toplanma alanının yanlış seçildiği düşünülüyor.

– Afet kümelerinin hazırlıksızlığı, AFAD Merkezi’nin yanlış yerleşimi, kurumlar arası işbirliği ve uyumun yetersiz olması sağlıklı bir yönetim sürecini engellemiştir.

– Afet nakliye küme yöneticisi ve çalışanı, iki gün sonra Düzce iline ulaşabildi.

– Sahadan alınan bilgilere göre yöneticilerin afet öncesi doğru bilgilendirilmesi ve müdahalenin planlandığı şekilde yapılması gerekirken, yöneticiler afet yönetim sürecinde anlık analizler ve öngörülemeyen sonuçlar üretmekle karşı karşıya kaldı.

– Yerel birimler, ekipleri hangi alanlara öncelik verildiği ve hangi alanlara başlanması gerektiği konusunda yönlendirme ve yönlendirmede bulunamamıştır.

haber-almus.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu